Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)

Je unikátní polyvitaminové ovoce obsahující kombinaci deseti vitamínů, antioxidantů, patnácti stopových prvků, olejů, nenasycených mastných kyselin a biologicky aktivních látek. Na začátku zimy se sklízí rakytníkové plody. Mají sladkokyselou chuť s ananasovou příchutí. Plody mají vysoký obsah vitaminu C, A, B2, B6, E a K, dále obsahují flavonoidy, třísloviny a olej.

Obsažen v bylinném sirupu Líza.

rakytnik

Lidové názvy: žlutozob, žlutý zob

Užití:

příznivě ovlivňují přirozenou obranyschopnost,

používá se při léčbě žaludečních vředů a pro podporu trávení,

používá se při anémii pro podporu krvetvorby, pro léčbu zánětů střev (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida),

reguluje krevní tlak při hypertenzi i hypotenzi,

snižuje hladinu cholesterolu v krvi.